Rykteskollen: iPhone och iPad Mini

Rykten gällande nästa generations iPhone och en mindre iPad är extremt många så här en dryg månad innan förmodad lansering. Både iMore och iLounge har publicerat saftiga rapporter om vad som är att vänta från Apple i höst.
 
I söndags publicerades först bilder på en ihopmonterad iPhone baserat på alla läckta delar och de ritningar vi såg tidigare i vår. iMore gick sedan ut med en rapport gällande lanserings- och releasedatum för nästa iPhone och även iPad Mini; de hävdar att ett event kommer att hållas den 12:e september och att allmänheten kan lägga vantarna på den nya telefonen en dryg vecka senare, 21 september. iPad Mini's releasedatum är inte fastställt.
Sedan publicerade iLounge igår en saftig rapport om vad Apple kommer att presentera vid nästa event i höst (inget datum nämns).
 
  1. Nästa iPhone släpps i mitten av september.
  2. Två nya iPhone fodral kommer att släppas samtidigt eller något efter lanseringen av nästa iPhone. Det ena antas vara den klassiska bumpern och det andra kan vara något heltäckande med ett eventuellt stöd på baksidan.
  3. Nästa iPod Touch kommer att lanseras samtidigt som nästa iPhone -  med identisk skärmstorlek och upplösning.
  4. Ny iPod Nano
  5. iPad Mini med 7.85tums skärm kommer att släppas i november i tid för julshoppingen. Eventuellt så lanseras den samtidigt som iPhone. Smart Cover och Smart Case i mindre format är på väg.
  6. iPad kommer OCKSÅ att uppdateras med en tunnare design tack vare ny IGZO-skärmteknik. Det sägs också att en mikrofon kommer att läggas till på baksidan för att ta upp ljud vid videoinspelning bättre.
Alltihop kan komma att lanseras vid samma event - eller så sprids det ut. En uppdatering av iPad är relativt otrolig med tanke på att den vanligtvis lanseras i början på året. Om Apple släpper en iPad Mini är det nog högst troligt att de vill att den skall få ta all plats på ett sådant event utan något annat som tar uppmärksamhet. Jag tror nog att ett event kommer att hållas första eller andra veckan i september där iPhone, iPod Touch och iPod Nano lanseras. iPad Mini kommer sannorlikt att få ett eget event sent i oktober. 
 
På morgonen idag började också bilder från fodraltillverkare att dyka upp på nya iPad Mini. Många tillverkare går på alla rykten som florerat och börjar sedan att producera fodral och skal för att vara beredda och kunna erbjuda fodral från dag ett.
 

Första svenska Apple Store blir i Malmö

Det har sedan en ganska lång tid tillbaka varit känt att en Apple Store i Sverige är på väg. Apple har på sin hemsida haft jobbannonser för arbetare i Sverige - och numera finns också en plats för den första butiken.
 
Sedan tidigare vet vi att en butik i Stockholm är på väg, frågan har bara varit i vilka lokaler den skall ligga. Nu vet vi också att en butik i Malmö är på väg, och det mesta tyder på att den kommer att öppna i västra Malmö i det nya köpcentret Emporia som öppnar den 25 oktober. Dagens Industri har också bekräftat platsen i sin nätupplaga. Butiken i Malmö blir även den första i Norden och med tanke på läget så kommer ju även folk som är bosatta i Danmark nära Öresundsbron att kunna utnyttja butiken.
 
                      Emporia i Malmö

Rykteskollen: Apple ämnar köpa in sig i Twitter?

Enligt New York Times skall Apple vara i diskussioner om ifall de ska göra en investering i Twitter. Apples VD Tim Cook och Twitter co-founder Jack Dorsey sågs promenera vid Sun Valley-konferensen vilket ger ryktet en extra boost.
 
New York Times hävdar att investeringen skall vara värd flera hundra miljoner US dollar vilket skulle öka Twitters värdering till omkring 10 miljarder US dollar från nuvarande $8.4 miljarder. NYT säger också att Twitter har en vice VD som jobbar enbart med Apple-relationen vilket skulle vara rätt så anmärkningsvärt.
Wall Street Journal hävdar att det tvärtom inte förs några diskussioner alls - de säger att de här diskussionerna var på tapeten förra året och att de kontakter som Apple haft med olika sociala medier endast har varit för att prata produkter.

Mac OS X Mountain Lion är nu ute!

Apple släppte idag nästa version av sitt datoroperativ: Mountain Lion. Den här releasen bär med sig bland annat anteckningar, Game center och Notification center från iOS och suddar ut gränserna mellan dator och telefon/tablet ytterligare.


iPad-prototyper från tidigt 2000-tal

Network World fick nyligen lägga vantarna på bilder på några tidigare iPad-prototyper, bilder som använts i stämningarna mot Samsung det senaste året. Bilderna visar på en iPad ganska lika den vi har idag - om än betydligt mycket tjockare.
 
Steve Jobs självbetitlade biografi avslöjade han att Apple jobbade med iPad-konceptet före iPhone. Bilderna från Sir Jony Ive's eget arkiv visar en tidig tablet-prototyp känd som "Prototyp 035" som dateras av Ive till mellan 2002 och 2004 då han själv säger att han jobbade med tablet-konceptet. Som vi vet kom ju iPhone senare att lanseras före iPad och satte då också standarden för mobiltelefoner. iPad lanserades tre år efter iPhone och blev en dundersuccé - den bäst säljande hemelektronikprylen genom alla tider.
 

Rykteskollen: iPhone

Iphone återvänder på rykteskollen idag igen, allt eftersom den förmodade releasen i oktober kommer närmare. Den här gången står Macotakara för värdefull information.
Mactokara  skriver att produktionen av nästa generations iPhone nu är igång. Tidigare rapporterade också Wall Street Journal att produktionen skulle börja i juni för en förmodad release i september eller oktober. Vad som gör Macotakaras rapport mer trovärdig är deras rapport om att produktionen av iPad 3 startade i januari och att release skulle bli mars - vilket ju visade sig vara sant. Vad gäller designen verkar den tidigare läckta baksidan med metall och glas vara mycket trovärdig, samt den större formen vilket ju skulle kunna betyda att en större skärm är på väg. 

INFOGRAPHIC: Jag vill ha en laptop

Här kommer en kort infographic om laptopinköp. Jag tipsar om de fyra bästa bärbara datorerna på marknaden - JUST NU vill säga, elektronikmarknaden är ett levande väsen som hela tiden muterar och antar nya former!
 

Rykteskollen: iPod nano

Det har varit väldigt tyst om huruvida iPod-produktlinjen kommer att få någon uppdatering i höst - tills nu. Macotakara rapporterar om en ny design på omåttligt populära iPod Nano.
 
Enligt rapporten från Macotakara så planerar Apple att släppa en iPod Nano med helt ny design, men som ändå liknar 4:e generationen från 2008 vad gäller formen. Den nya iPod Nano skall enligt rapporten ha en HOME-knapp likt iPhone och iPod Touch. Skärmen kommer återigen att vara rektangulär likt övriga iOS-prylar, och vad beträffar operativsystemet kommer nästa iPod Nano att köra ett eget operativ som liknar iOS till ytan. Det sägs också att en helt ny "dedikerad iTunes-service" är på ingång tillsammans med iPod Nano. Inget datum nämns i rapporten, men det är mycket troligt att vad än Apple har eller inte har gjort kommer att presenteras samtidigt med nästa iPhone - det vill säga runt oktober månad.
 
mina ögon är iPod-produktlinjen en väldigt nischad grupp prylar som egentligen ersätts i de flesta situationer av konsumenternas telefoner. De som kan ha nytta är de som inte vill ta med telefonen när de tränar och de som inte får plats med hela sitt musikbibliotek (eller annan media) på en telefon med relativt lite minne (iPod Classic har ju så mycket som 120GB lagring till skillnad mot t.ex iPhone som endast går upp till 64GB). Hur länge Apple tänker driva iPod-linjen vidare beror självklart på hur bra de säljer, och den här grafen från senaste kvartalsrapporten visar tydligt hur liten del av Apples inkomster som är iPod-försäljning:
Jag tror att Apple kommer att börja fasa ut vissa iPod-modeller inom två år, men en del kommer nog att hänga i ett bra tag till.
 

Rykteskollen: Amazon + Telefon = sant?

Bloomberg hävdar att en telefon från Amazon är "under utveckling". Amazon har tidigare sin egna tablet Kindle Fire som sålt mycket bra så här långt.
 
Bloombergs "folk som är insatta i ämnet" säger inte mycket - men de säger att det kommer att komma en telefon från Amazon, tillverkad av Foxconn som idag tillverkar hårdvara för iPhone och diverse Android-telefoner. Amazons platta Kindle Fire kör som bekant Android, men en mycket modifierad version som anpassats efter deras idéer och det är troligt att samma formula kommer att apliceras på en eventuell smartphone. Ett tidigare uttalande från Skyhook Wireless VD gällande att de ska vara del i en stor lansering av en ny Android-smartphone som inte kommer att vara med i den så kallade "Google Experience" - alltså kommer den att deviera kraftigt från originalversionen av nuvarande Android (Jelly Bean är nuvarande).
 
Amazon har ett bra underlag för en smartphone som kör Android tack vare dels sin tidigare erfarenhet med Kindle Fire och dels att de redan har en app-store för Android och dessutom en stor mängd media så som eböcker, musik och film i sin internetbutik. 

Rykteskollen: iPad mini?

Rykten om en iPad mini florerade redan efter första iPad släpptes 2010, men nu börjar de bli fler och fylligare vilket ger anledning att spekulera i en iPad mini på riktigt. 
 
Förrra månaden rapporterade iMore om en ny iPad i oktober med 7tums skärm och en schysst prislapp på 200-250 US dollar (1400-1750kr). Senast igår skrev kinesiska MyDrivers.com om en kommande iPad "mini" med 7.85tums skärm med ny skärmteknologi kallad IGZO för att kunna uppnå en tunnare tablet. Den här teknologin tros ha varit ämnad för tredje generationens iPad som lanserades i våras, men den var inte klar i tid. Bara timmar efter den här rapporten från kina kommer Bloomberg in på ett hörn och bekräftar rapporten och lägger till information från deras "egna källa". De säger att skärmen kommer att vara mellan 7 och 8 tum och inte vara en Retinaskärm - allt för att hålla nere produktionskostnaden och därmed priset. Skärmen kommer att ha en upplösning på 1024x768, samma som iPad hade innan introduceringen av Retinaskärmen tidigare i år. Upplösningen är en trolig och bra väg att gå för Apple - den minimerar fragmentation för app-utvecklarna. Priset kommer att ligga mellan 199 och 249 US dollar, och lansering i oktober.
 
Med tanke på den markanta ökningen i antalet rykten om en ny, mindre iPad så känns produkten mer och mer trolig. Jag anser det högst troligt att en mindre iPad lanseras i höst samtidigt som nästa generations iPhone. iPad må sitta på tronen i tablet-världen men det finns numera starka utmanare med lite andra kvalitéer. De nya mindre plattorna som Nexus 7 och Kindle Fire är mer portabla och samtidigt kraftfulla/re än iPad. Därmed inte sagt att de kommer att sno åt sig marknadsandelar från iPad - men det verkar som om Apple känner flåset i nacken. Personligen skulle jag köa för att köpa en mindre iPad - runt 7-8 tums skärm är perfekt i mina ögon. Att plattan blir mindre gör också att vikten minskar vilket skulle betyda otroligt mycket. En lättare platta som man inte blir trött av att hålla i en hand är guld värt.
 
Modellrenderingar från Macrumors och Ciccarese Design

Sony köper Gaikai

Sony Computer Entertainment annonserade idag att de ämnar köpa företaget Gaikai för 380 miljoner US dollar. Gaikai sysslar med interaktiva molntjänster.
I och med köpet så tänker Sony starta en egen molntjänst med Gaikais teknologi som möjliggör streaming av spel i hög kvalité till diverse olika prylar via internet. Ett uttalande från Sonys VD 
Andrew House:
 
"By combining Gaikai's resources including its technological strength and engineering talent with SCE's extensive game platform knowledge and experience, SCE will provide users with unparalleled cloud entertainment experiences.

SCE will deliver a world-class cloud-streaming service that allows users to instantly enjoy a broad array of content ranging from immersive core games with rich graphics to casual content anytime, anywhere on a variety of internet-connected devices."


Det är väldigt tydligt att Sony vill ha en egen molntjänst som inte bara innefattar spel utan också andra tjänster (läs: Youtube, Netflix, Spotify etc). Köpet leder också till spekulation om huruvida Sony tänker försöka föra vidare flesta gamla titlar för Playstation 1 och 2 till nuvarande Playstation 3 (och potenitellt också PS Vita och PSP) genom att göra de spelbara över molnet istället för över fysisk media (skiva/minneskort). Dessutom kanske en ny molntjänst hjälper till att marknadsföra och boosta en eventuell Playstation 4 nästa år (högst troligt).

 


RSS 2.0