Apples Bob Mansfield ska gå i pension

Idag tillkännagjorde Apple i ett pressmeddelande att Vice VD för Mac- och portabel hårdvaruteknik Bob Mansfield skall gå i pension. Bob Mansfield har varit en mycket inflytelserik person och han har varit mycket viktig för- och delaktig i Apples framgångar på 2000-talet.
Bob Mansfield intjänade en BSEE(bachelor of science in electrical engineering)-exam från Unviversity of Texas 1982. Han jobbade efter universitet som Vice VD på SGI, därefter som Vice VD för teknik på Raycer Graphics innan han började på Apple 1999. Han hade då positionen som Vice VD för Mac-hårdvara och styrde teamet som utvecklade iMac och Macbook. 2010 tog han över positionen som Vice VD för portabel hårdvaruteknik från Mark Papermaster som lämnat Apple. Han har sedan dess styrt över teamen som utvecklar framgångsagan iPhone, och dessutom teamen som utvecklar iPod och Mac.
 
pressmeddelandet fanns ett uttalande från VD Tim Cook:
 
"Bob has been an instrumental part of our executive team, leading the hardware engineering organization and overseeing the team that has delivered dozens of breakthrough products over the years. We are very sad to have him leave and hope he enjoys every day of his retirement."
 
Mansfield ersätts av Dan Riccio som i nuläget är Vice VD för iPad-divsionen och kom till företaget 1998, då som Vice VD för produktdesign.

Google I/O - vad presenterades?

Vid presskonferensen som öppnade Google I/O så presenterades som väntat Android 4.1 Jelly Bean och en Google Nexus-tablet. Det kom också en "updatering" till Google TV -  men inte i den form som många väntat sig: Google släpper sin egen media-box likt Apple TV kallad Google Nexus Q. En liten överraskning väntade också vid slutet av presentationen...
 
 
Android Jelly Bean är som sagt officiellt nästa release av det populära mobiloperativet. De största nyheterna är:
 
  • Project Butter - ett projekt för at göra gränssnittet "smooth as butter" för att förbättra användarupplevelsen så mycket som möjligt.
  • Google Now - en typ av assistent som försöker "förustpå" vad du tänker söka efter innan du gör det. Exempel på tillfällen är; när du kör din vanliga väg till jobbet så har Google Now redan sökt efter trafikinformation; när du kollar telefonen får du all ny info om dina favoritlag eller; när du närmar dig tunnelbanestationen så får du information om störningar, vanliga resvägar osv.
 
 
  • Förbättring av Notifikationsfältet - du kan nu göra mer saker direkt vid notisen utan att gå in i appen.
  • Diverse förbättringar av kamera- och galleriappen.
Google introducerade sedan Nexus 7. En tablet tillverkad av Asus för Google med alla de specifikationer som det ryktats om innan: 7tums skärm med upplösningen 1280x800, fyrkärnig Tegra 3-processor, 12-kärnig grafik och 1GB RAM. Det finns dessutom en kamera på framsidan på 1.2 Megapixel. Plattan finns inte med 3G/4G utan är endast Wifi-kapabel, men den stöjder NFC som väntat och med tanke på den ringa vikten 340 gram så är 8-9 timmar av aktivt användande mycket, mycket bra batteritid. Priset ligger på 199 US dollar för 8GB-versionen och 249 US dollar för 16GB-versionen, och det går bra förbeställa fr.o.m idag, med leverans i mitten av juli. Självklart kör plattan Andriod 4.1 Jelly Bean.
Nexus Q heter Googles nya media-box för TV:n. Det är en molnbaserad pryl som kan hämta material från såväl Google Play-butiken som från Youtube. Nexus Q kommer med ethernet-, otiskt ut/in- och HDMI-utgång, Bluetooth och NFC-stöd och de med Android-telefoner kan dessutom styra Nexus Q med dessa. En fin funktion är att en telefon kan styra flera Nexus Q - och att flera telefoner kan lägga till sin media i spellistan/spelkön och på så vis kan Nexus Q fungera väldigt bra för till exempel fester. Vad som talar emot den här media-boxen är att tjänster som Netflix, Hulu och framför allt Spotify inte stöds i nuläget. Det saftiga priset på 299 US dollar är också något som stjälper Nexus Q.
När alla trodde att presentationen var slut släppte Google också en STOR liten överraskning: Google Glass Explorer. Glasögonen med förstärkt verklighet kan förbeställas fr.o.m idag - med leverans tidigt nästa år. Tyvärr får bara de som köpt biljett till Google I/O köpa ett par av dessa speciella glasögon, till det saftiga priset 1500 US dollar. Men det kommer att bli minst sagt intressant med några real world-tester.
 
När den här presentationen ska summeras står Nexus 7 ut som det stora glädjeämnet. Plattan är så bra som alla hoppades att den skulle vara, och kanske kan Nexus 7 vara en bra boost för Android-tablets som inte haft så mycket att säga till om på marknaden hittils.
 

Rykteskollen: Google måste ju också hålla låda...

...eller ja, de hade redan planerat att ha sin utvecklarkonferens Google I/O den 25-27 juni i år men i och med E3, WWDC och Microsofts olika presentationer och/eller mässor så har det känts lite väl trångt med nya "revolutionernade/fantastiska/helt unika" produkter i juni månad.
 
 
 
 
Google I/O pågår alltså mellan 25 och 27 juni och på öppningsdagen skall en presskonferens hållas där Google skall presentera vad deras framtid innehåller. Rykten florerar om en stor update på Google TV-operativet och diverse källor har redan läckt mycket information om Googles beryktade Nexus Tablet. 
 
Enligt Gizmodo AU rör det sig om en tablet med:
 
  • 7 tums skärm, upplösning 1280x800
  • Tegra 3-processor, fyrkärnig 1.3GHz
  • 1GB RAM
  • 12-kärnig(!) GeForce-grafik
  • Lagringsstorlekar 8GB och 16GB (expanderbart med minneskort)
  • Pris: 199 US dollar för 8GB-versionen och 249 US dollar för 16GB-versionen
Om ryktena är sanna kommer det här att vara en grym platta till ett fantastiskt pris - ca 1500kr för en tablet av den här kalibern är verkligen ett fynd!
 
Vad som än presenteras kan du självklart läsa om det här på Techwire!
Vill du titta på tillställningen så finns live stream att tillgå här. Presentationen ska dra igång 18:30.
 
Edit: Självklart förväntas också Google visa upp nästa version av Android kallad Jelly Bean. Nedan är en bild från Googles headquarters där det finns statyer av alla tidigare versioner av Android och sedan igår numera också Jelly Bean. 
 
Bild 9to5Google

Windows Phone 8, vad är nytt?

Medans undertecknad latar sig i Frankrike passade Microsoft på att visa upp sin nya tablet Surface och ge mer information om kommande Windows Phone 8. Och vad är det som är nytt jämfört med Mango (7.5)?
 
 
Först och främst så har Windows Phone 8 samma kernel (kärna på ett ungefär) som datoroperativet Windows 8. Samma kernel, samma filsystem, drivrutiner för andra prylar, mediagrund och en del säkerhetsfunktioner. Det kanske låter fruktansvärt onödigt at ha för en telefon, men faktum är att det ger fördelar som till exempel möjlighet att använda microSD-kort för extra lagring, telefonen kan ha flerkärniga processorer men framför allt så kan apputvecklare skriva EN kod och sedan kan appliktationen köras på alla prylar som har någon form av Windows 8 - alltså alla tablets, desktops, laptops och telefoner!
 
Hårdvaran kan vara avsevärt mycket bättre. Som tidigare nämnts kan telefoner med Windows Phone 8 ha flerkärninga processorer - upp till i dagsläget icke-existentiella 64-kärniga processorer. Skärmen kan ha högre upplösning än dagens mycket blygsamma gräns 800x480. Nya upplösningar som stöds är 1280x768 och 720p (X gånger 720). Windows Phone 8 kommer också att stödja NFC-betalningar, vilket essentiellt är ett betalsystem som fungerar som ditt bank/kreditkort i telefonen. NFC är än så länge mycket sällsynt i Sverige tyvärr. Tidigare nämna SD-kort är också en uppgradering från Windows Phone Mango (7.5).
 
Ett delvis nytt UserInterface introduceras. Windows Phone kommer fortfarande att grundas på sina Live Tiles (nu finns även storlek liten som akompanjerar medium och stor), men största nyheten i Phone 8 är startskärmen. Hela startsidan kan nu fyllas med Live Tiles, och dessutom finns en nya möjlighet för utvecklare att skapa sina egna Live Tiles av modellen stor - tidigare enbart ett privilegium som Microsoft hade. 
 
 
 Övriga förändringar i mjukvaran är Voice over IP-integration - Skype och andra videosamtalstjänster ska integreras väl i Windows Phone 8 hävdar Microsoft som vill skapa en hub av VoIP-tjänster som kan integreras i telefonappen, webbläsaren, Facebook etc. Windows Phone 8 använder såklart Internet Explorer 10 som också är en bra uppgradering från Internet Explorer 9. Nokiatelefoner som kör Windows Phone 8 kommer också att stödja världens första kartapplikation där alla användare kan "dela" samma karta och se varandras positioner.
 
Inget datum är satt för release, men i höst någon gång har Microsoft sagt att de första telefonerna från bl.a HTC och Nokia kommer. Om du redan hoppat på Windows Phone tåget och hoppas på att kunna uppgradera till Windows Phone 8 så kan du sluta hoppas - ingen nuvarande telefon kommer att få uppgradera till Windows Phone 8. Allt som allt tycker jag att Windows Phone är ett mycket intressant operativ som verkligen mognat de senaste åren. Om Microsoft lyckas få med sig fler utvecklare kan Windows Phone 8 bli den version som får operativet att lyfta. Om de lyckas tror jag att Windows Phone kan på allvar utmana giganterna Android och iOS.

Vad Microsoft presenterade i LA: en tablet!

Halv tolv natten till tisdag klev Microsofts VD Steve Ballmer upp på scenen i Milk Studios i LA och presenterade teknikjättens nya tablet: Microsoft Surface.

Microsofts nya Surface är en fullfjädrad touch-baserad dator, och inte en enkel läsplatta à la Barnes & Noble som det tidigare spekulerats om. Surface kommer att drivas av antigen en ARM- eller en Intelprocessor, där den ARM-baserade platta kör en enklare version av Windows 8 känd som Windows RT, medans den med Intels senaste Ivy Bride-processorer kör full Windows 8 Pro. Den förstnämnda versionen är 9.3mm tunn och väger endast 680g. Skärmen är 10.6 tum och plattan kommer i lagringsstorlekarna 32 och 64GB. Dessutom finns inbyggt på baksidan ett stödben som kan fällas ut för komfortabelt mediaintag (läs: film).


Intelversionen är en lite biffigare tablet med en tjocklek på 13.5mm och en vikt på 860g. Den här plattan har också USB 3.0 support för snabbare filöverföring och dessutom ett magnesiumhölje till skillnad mot Windows RT-plattan som är gjord av aluminium. Även den här fetare versionen har inbyggt stöd på baksidan och med den här versionen inkluderas också Digital-Inksupport med en medföljande penna.

Utöver plattan finns två olika tangentbordsfodral - ett med touch och med fysiska tangenter. Huruvida det känns nödvändigt att köpa ett fodral med inbyggt touchtangentbord kan diskuteras, men tjockleken på endast 3mm på det fysiska tangentbordet imponerar.

Priser kommer att offentliggöras vid ett senare tillfälle, men Microsoft säger att den kommer att prisättas för att utmana liknande ARM-baserade tablets och Intels Ultrabooks (alltså väldigt dyrt för en tablet).
I mina ögon, utan att ha använt produkten, har Microsoft gjort ett bra försök. Plattan är en fullfjädrad dator med touchgränssnitt - och kanske är det precis det som en del användare letar efter. Men faktum är att tabletmarknaden i dag består av enkla maskiner, en del är till och med bara läsplattor och ingenting annat. Giganten i sammanhanget, iPad, har en ett enkelt gränssnitt, tillräcklig hårdvara för att surfa, maila, och spela spel och framför allt så är den billig (i alla fall i jämförelse med den här och övriga utmanare på marknaden). Det är just därför som den säljer som smör i solsken; den tilltalar en stor grupp konsumenter eftersom den är enkel att förstå och använda och den kostar inte en förmögenhet. Det kvarstår att se hur Microsoft Surface klarar sig på marknaden, och kanske har ändå Microsoft gjort rätt som inte gått för den breda familjepubliken utan satsat på sina seriösa svartklädda affärsmän. Platsen som alltiallo-tableten för familjen är ju redan upptagen.

Rykteskollen: Microsoft igen!

Frånvaron av ny hårdvara på spelmässsan E3 gjorde många besvikna - alla ville se förhandsvisningar av nästa generations spelkonsoller. Men utan officiella presentationer finns endast rykten att gå på, och idag läkte ett mycket intressant dokument ut som ger mycket detaljerad information om nästa Xbox.

The Verge var de som var först ut med detta mycket spännande 56(!)-sidiga dokument. I dokumentet finns diverse mindmaps/tankekartor och information om vad som kallas Xbox 720. Om nästa version av Microsofts populära spelkonsoll är sedan tidigare känt att den utkommer någon gång under 2013 och diverse olika specifikationer har nämnts som till exempel BluRay-läsare, ingen läsare alls, Kinect 2, Skype-integration med mera. Det här dokumentet är dock mycket mera exakt och innehåller värdefull information om vad Microsoft har för idéer för nästa Xbox:
  • BluRay-läsare
  • Äkta 1080p HD med 3D-output (för kompatibla skärmar)
  • Förstärkt verklighet med glasögon (likt Google Glass)
  • Appar
  • Kinect 2
  • 'Alltid på-läge'

Tanken med nästa Xbox är en prestandaökning med 600% mot nuvarande, vilket verkligen är nödvändigt med tanke på Xbox 360's undermåliga hårdvara. Helt klart verkar det inte vara huruvida Microsoft skall byta till ARM-processorer eller stanna vid PPC-processorer för att stödja även Xbox 360-spel (Xbox 360 använder PPC). Xbox 720 kommer att ha 4GB RAM - 8 gånger mer än nuvarande 360's 512MB.

Microsoft skriver att Xbox 720 kommer att vara den enda boxen du kommer att behöva i vardagsrummet. Den kommer att bistå med funktioner som ersätter alla dina andra prylar, till exempel inspelning av TV-program och en unifierad Windows 8-grund som kommer göra det lättare för utvecklare att bygga appar för PC, Xbox och Windows Phone - appar som kan ersätta vanliga TV-kanaler till exempel (du väljer vad du vill titta på och kan strunta i tablån). I dokumentet ser Xbox 720 extremt tråkig ut, men vidare läsning avslöjar att det endast är en konceptdesign som använts för illustrationer och vi har fortsatt ingen aning om hur den faktiska produkten kommer att se ut.

Dokumentet bekräftar det vägval som Microsoft har gjort. Xbox är inte längre en spelkonsoll - den är en underhållningskonsoll och än mer kommer den att vara det i nästa iteration.

Rykteskollen: Microsoft's egen tablet?

På måndag håller Microsoft en något mystisk och oväntad presskonferens i LA. Vad eventet gäller är helt okänt, men de alla de största teknikskribenterna och sajterna är inbjudna, och det finns flera teorier om vad Microsoft planerar att presentera.

Den populäraste teorin är helt klart att Microsoft ämnar släppa en egen tablet, tillverkad av Nokia. The Wrap var först ut med ett påstående om en Microsoft-tablet efter att ha fått "pålitlig information" från deras källa. AllThingsD hade sina egna källor och menar att Microsoft vill utmana iPad med en egen tablet medans analytiker från Mary Jo Foley hävdar att Microsoft snarare vill utmana Amazon Kindle Fire - en mer lågbudget-platta som riktar in sig på ett större utbud av media(böcker/filmer/musik från Amazon) snarare än högkvalitativ hårdvara.

Det sista påstående har den stabilaste grunden eftersom Microsoft tidigare i år köpt in sig i Barnes & Noble - ett företag som tillverkar läsplattor(inte surfplattor, enbart läsplattor för eböcker). Flera referenser till Windows Phone nämndes i överenskommelsen - och dessutom nämndes ett okänt objekt vid namn Microsoft Reader.

Minst sagt intressant, och vad som presenteras på presskonferensen läser du självklart här på Techwire.

WWDC 2012


Apple kickstartade WWDC 2012 med en keynote av hög klass. Presentationen innehöll nästan bara nyheter där det pratades om iOS 6 och Mac OS X Mountain Lion, men framför allt så avtäcktes nya uppdaterade modeller av Macbook Air/Pro och dessutom en sprojlans ny Macbook Pro med Retina-skärm.


Många rykten florerade innan WWDC om nya laptops med Retina-skärm, och de var delvis sanna. Apple valde att endast lansera en modell med en ny högupplöst skärm medans resten av modellerna "bara" fick uppgraderad hårdvara. Som väntat introducerades Intels nya Ivy Bridge-processorer, i både Macbook Air och Macbook Pro, som är kraftfullare än förra generationens men samtidigt strömsnålare. Macbook Air kan dessutom numera ha upp till 8GB RAM och 512GB SolidStateDrive-lagring(nya SSD som är snabbare än förra årets). I de uppdaterdade Macbook Pro-modellerna finns numera upp till 1TB HardDiskDrive eller upp till 512GB SSD. I både Air och Pro finns också uppdaterad integrerad grafikprocessor.

Men tillbaka till nya Macbook Pro. Retina-skärmen har upplösningen 2880x1800, och för att driva den finns en fyrkärning Ivy Bridge-processor, ett dedidkerat grafikkort NVIDIA GeFore GT 650m och upp till 16GB RAM. Den här laptopen är ett prestandamonster - men saknar optisk läsare. Men tack vare att läsaren är borta kan chassit vara väsentligt mycket tunnare; 1.8cm mot de övriga modellernas 2.41cm. Den väger också ett halvt kilo mindre än sin 15-tumsbroder. Nästa Generations Macbook Pro använder enbart SSD likt Macbook Air, och maxar ut på 768GB.

 

När upphetsningen efter den här avtäckningen lagt sig gick presentationen vidare med förhandsvisningar och demos av OS X Mountain Lion, som kommer att släppas i juli. De flesta av funktionerna som förhandsvisades var sedan tidigare kända, men det nyaoperativsystemet introducerar hur som helst en del välkomna nyheter som:

 

 

  • Integration med Facebook (dela länkar, appar, foton osv. enkelt direkt i nuvarande program).
  • Uppdatering medans datorn "sover" kallat PowerNap.
  • Notifikationscenter som synkroniserar de meddelande som diverse program försöker få fram till dig. Inkluderat är också en "Stör ej"-knapp när du till exempel ser på film.
  • Röstdiktering ("skriv" i vilket som program som helst med tal).
  • Äkta integration av iCloud i Apples program (t.ex synkronisering av tabbar i Safari, delade Photostreams,drag-and-drop dokument i molnet m.m)
  • AirPlay med Apple TV som låter dig trådlöst dela din dators skrivbord på din TV.
  • Game Center (spelcenter med poäng och topplistor från iOS fungerar i harmoni med poäng och listor på Mac-spel).

 

Apple visade sedan iOS 6 för första gången. iOS 6 kommer i höst och med det en massa nyheter. Den röststyrda assistenten Siri har lärt sig mer saker (med reservation för tjänster som bara fungerar i USA): hon kan nu det mesta om sport, hon kan söka efter biobiljetter, boka bord på restaurang och viktigast av allt så kan hon nu också starta appar. Några nya språk har lagts till, bland annat kinesiska och koreanska. Facebook kommer att integreras även i iOS så att du lätt och snabbt kan lägga ut egobilder utan en massa tjafs! "Stör Ej"-knappen i notifikationscentret är närvarande också här, och Apple har också förbättrat telefonappen med en funktion som erbjuder olika enkla snabb-SMS om någon ringer dig och du inte kan svara (istället för att bara trycka upptaget). Man kan nu ringa videosamtal (FaceTime) över mobilnätet istället för bara över Wifi. Eftersom iCloud är mer integrerat i Mountain Lion måste det ju vara det i iOS också, så detsamma gäller på mobilfronten som på datorfronten: delade Photostreams, synkade tabbar i Safari, drag-and-drop dokument m.m. Apple introducerade också tre nya appar/funktioner:

 

 

  • Nya Maps använder sig av Apples egna kartor och inte Google Maps (woho!) och erbjuder dessutom GPS-lik turn-by-turn-navigation för att effektivt kunna användas i bilen. Siri kan såklart berätta för dig vart du ska också. Dessutom skall funktionen "Eyes Free" implementeras av många biltillverkare så att en knapp på ratten starta Siri och föraren kan styra telefonen utan att ta ögonen från vägen, mycket smart.
  • Guided Access som stänger av valda delar av telefonen för barn eller annat satyg, hehe.
  • Nya appen Passbook som håller reda på boardingkort till flygresor, biobiljetter, konsertbiljetter, rabattkuponger och diverse andra värdehandlingar (bild nedanför).

Allt som allt en av de mastigaste presentationerna på mycket länge. Apple har verkligen gått in för att överträffa alla förväntningar och lyckas i min mening. Nästa Gen. Macbook Pro ser fruktansvärt bra ut, och uppgraderingarna av de andra modellerna sätter Apple ännu längre före utmanarna. 2012 kan komma att bli Apples bästa år någonsin.


Nyheter från E3!

E3 är slut, och det är dags att summera vad vi fick se på världens största spelmässa.

Nintendo visade sin färdigställda handkontroll till sin nya spelkonsoll Wii U. Handkontrollen kommer att ha en
touchskärm, gyroskop, accelerometer och infraröd sändare för att kunna användas som fjärrkontrol till en TV. 
Även själva konsolen Wii U visades upp, och hittils vet vi att den kommer att släppas i svart och vit, och att tjänsterna Netfilx, Hulu, Amazon och Youtube kommer att finnas tillgängliga på den nya konsolen.

Microsoft hade en saftig presentation, där flera nya produkter presenterades. Först och främst en musiktjänst till Xbox, Windows 8 och Windows Phone kallad Xbox Music. I grunden är tjänsten en rebranding av Zune (som ju skall dö), och den kommer att ha integrerade sociala medier, Smart DJ-funktion som tidigare Zune och användare kommer att ha tillgång till över 30 miljoner låtar. De nämnde även att användaren skall kunna ha tillgång till sin musik från "vilken skärm som helst" vilket pekar på en app till flera andra plattformar förutom Microsofts egna.

De presenterade också en mycket intressant app kallad SmartGlass. Idén går ut på att en användare med en smartphone/tablet och en TV skall kunna integrera med det som visas. Så om du till exempel tittar på en film och vill veta vem som spelar huvudrollen så startar du SmartGlass på din tablet och där spelas filmen samtidigt so på din TV. Du trycker bara på personen i fråga och får du upp information, och kan se fler filmtitlar som den här skådespelaren medverkat i. Appen skall också fungera med spel där en sekundär skärm kan visa till exempel en karta till spelet du spelar där spelaren är markerad och rör sig i realtid medans spelet fortgår. SmartGlass skall finnas på "så många platformar som möjligt" senare i år.
Som sig bör har ju såklart många spel också presenterats eller annonserats på den här spelmässan.
  • Polygon visade upp Dead Space 3.
  • Ubisoft visade upp en kommande Watch Dogs, en väldigt intressant titel som väntas tidigast nästa år.
  • Sony visade en ny trailer till kommande The Last Of Us, ett spel med fantasisk grafik.
  • Southpark: The Stick of Truth visades.
  • Nintendo visade Super Mario Bros. 2 till 3DS och ZombieU till deras kommande konsol Wii U.
  • LucasArts visade Star Wars 1313, en ny titel i Star Wars-spelserien som utvecklas tillsammans med LucasFilm, Industrial Light and Magic och Skywalker för att producera de bästa specialeffekterna någonsin. Spelet handlar inte om karaktärerna i Star Wars-filmerna.
  • Final Fantasy sjutusentrehundrafyrtiofem del sju visades (Final Fantasy 15).
  • Tomb Raider
  • 007 Legends
  • Assasin's Creed 3
  • Far Cry 3
  • God of War: Ascension
  • Extremt många fler... se E3's hemsida för fler titlar.
Allt som allt en intressant spelmässa med många nya lovande titlar på väg. Jag ser fram emot att testa SmartGlass - en applikation som har väldigt stor potential.

Recension: Logitech Mini BoomBox

Nu är det juni, och nu är det sommar i Sverige - lite svårt att tro med regn och snålblåst utanför fönstret. Vad som hör sommaren till är musik på stranden, men då behövs en bra portabel högtalare! Jag har recenserat Logitech Mini BoomBox.

Lådan som Logitech Mini BoomBox kommer i är otroligt liten. Det är tack vare att den här högtalaren bara är 14x12x8cm. Lådan är också ovanligt lätt - är det tre paket näsdukar inuti? Jag öppnar för att se efter, och möts av en normal, steril paketering - och en extremt liten högtalare! Den här plastbiten på 230g får plats i min handflata! I lådan finns också en tjock trave litteratur (som väger mer än högtalaren), USB till mini-USB-kabel och en väggkontakt med två olika adaptrar (engelsk och svensk).
Men nog om lådan.
Mini BoomBox är alltså väldigt portabel, men det viktigaste är ju ändå ljudet! Trots sing ringa storlek och fjäderlätta vikt levererar den här högtalaren ett högklassigt stereoljud. Diskanten är vass men inte otrevlig och basen är mycket bra, om än lite burkig vilket dock inte är så konstigt med tanke på högtalarens dimensioner. Mini BoomBox kan återge ett högt ljud utan att låta skrikig och dessutom krävs inga sladdar - man ansluter smidigt och snabbt med Bluetooth till vilken enhet som helst. Om man ska klaga på någonting skulle det vara att ljudet går relativt rakt ut ur högtalaren, är man vid sidan av den så är ljudet betydligt lägre (det behöver inte vara negativt i alla situationer). Batteritiden är fantastiska 10 timmar.

På ovansidan finns touchknappar för byte av låt, play/pause, volym och Bluetooth som alla lyser upp vid beröring. En lysdiod runt Logitech-loggan informerar om i vilket läge högtalaren befinner sig (ansluten eller sökande), och på baksidan återfinns ett på/av-reglage, mini-USB-uttag och även en 3,5mm-linjeingång för anslutning med sladd.

 

Allt som allt är det här ett riktigt FYND: att kunna köpa en fruktansvärt portabel och kapabel högtalare till det formidabla priset 575kr är helt otroligt.



Mobiltelefonins historia

De flesta har idag en mobiltelefon. Tack vare i första hand Reginald Fessenden som indroducerade radiotelefoni, men såklart också Alexander Graham Bell, så kan vi idag prata med varandra oberoende av vart i världen vi befinner oss.

Mobiltelefonindustrin har utvecklats med en fruktansvärd hastighet. Från Fessendens uppfinningar på tidigt 1900-tal så kom radiotelefoni att användas mer och mer. Under Andra Världskriget användes radiosändare och mottagare flitigt och kunde vara skillnaden mellan liv och död, vinst eller förlust. På 1940-talet börjde "mobila" telefoner att smygas in på marknaden och 1947 kommercialiserade AT&T i USA sin Mobile Telephone Service (MTS) - telefonutrustningen vägde 36 kilo, och likt en radio tryckte man in en knapp för att prata och släppte den för att lyssna. 1956 lanserades den första delvis autmatiska mobiltelefonen, Mobile System A (MTA), i lilla Sverige och vägde 40 kilo!

Martin Cooper på Motorola anses vara den som "uppfann" den första riktigt praktiska mobiltelefonen som gick att hålla i handen. Hans DynaTAc fungerade som en mobiltelefon gör idag: man kunde hålla den med en hand (även om den vägde dryga 900g) och man kunde föra ett normalt samtal med vem som helst utan knapptryckningar. 1973 fanns en fungerande prototyp, men inte förens 1983 fanns den på marknaden, och då kostade den knappa 4000 dollar. Trots den saftiga prislappen och en samtalstid på 30min sålde den som smör i solsken - det fanns en enorm efterfrågan! Världens första helautomatiska telefonnätverk NTT lanserades i Japan 1979, och 1981 startades NMT-nätverket, Nordic Mobile Telephone, i Norden. NTT och NMT var de första 1G-nätverken, med högre kapacitet än de mycket simplare nätverken som numera benämns som 0G.


1991 lanserades nästa generations nätverk kalalt 2G. Radiolinja i Finland var först, och nu började alla tillhandahållare av nätverk i Europa att använda sig av den nya standarden GSM och de i USA använda CDMA och dessa olika standarderna har "delat" världen lite, eftersom en telefon som använder GSM inte kan använda CDMA och vice versa. I och med 2G introducerades också en intressant liten funktion som kallas SMS. Telefonerna började bli lättare och mer portabla tack vare innovatörer inom branschen som Nokia och Ericsson. 2001 kom 3G som gjorde surfning i mobilen en mjlighet på riktigt.

2G-nätverket satte verkligen fart på mobilitelefonindustrin, nätverken hade trångt om utrymme för den växande skaran kunder och efterfråga på tjänster som tillgång internet ökade. Industrin svarade med 3G-nätverket och med det kom kapacitet som gjorde det möjiigt att strömma musik, film och till och med TV i telefonen. Självklart följde telefontillverkarna med ny mjuk- och hårdvara som kunde dra nytta av det nya snabba nätverket. Mobilt nätverk introducerades också i mitten på 00-talet där en "dongel" kopplas in genom USB-porten i en laptop och tillåter därmed surfning på 3G-nätverket. En del tillverkare valde att implementera nätverkskort för 3G i sina laptops för att underlätta användandet för sina kunder och öka mobiliteten. Senare kom också E-readers och surfplattor med 3G. Nästa generations nätvkerk 4G utbreder sig nu i snabb takt, och lovar enorma hastighetsförbättringar över 3G vilket kan möjliggöra molntjänster med äkta strömmad musik, film och TV utan avbrott.

Utvecklingen under de senaste tjugo åren har varit enormt snabb, och idag kallas mobiltelefoner för smartphones - telefoner som har mer datorkraft än vad de bästa datorerna hade för bara 7-10 år sedan! En snabb titt på Apples version av sin desktop iMac från 2004 avslöjar en enkärning processor med klockhastighet 1.8GHz. iPhone 4S har en tvåkärning processor med klockhastighet 1GHz! Prestandamonstret HTC One X har en FYRKÄRNING processor med klockhastighet 1.5GHz! Dagens smartphones har också fantastiska, högupplösta skärmar och om man tittar tillbaka 10 år hittar man Nokia 3310, en riktig storsäljare med en upplösningar av 84x48 pixlar. En iPhone 4S har 152 GÅNGER så många pixlar, med en upplösning av 960x640!
Dock så anser jag att en stagnation i utvecklingen är oundviklig, men därmed inte sagt att mobiltelefonens bästa tid är nu; tvärtom så gör nästa generations nätverk många nya funktioner möjliga! Framtiden finns i molnet, och kanske kommer inte bara filer att finns tillgängliga för alla dina enheter utan också datorkraften (tidigare nämnda i'm circle). Och än har industrin inte funderat ut gåtor som till exempel hologram. Det skulle inte vara helt fel att Skypa med en kompis på ett hologram, eller hur?

RSS 2.0