Mobiltelefonins historia
De flesta har idag en mobiltelefon. Tack vare i första hand Reginald Fessenden som indroducerade radiotelefoni, men såklart också Alexander Graham Bell, så kan vi idag prata med varandra oberoende av vart i världen vi befinner oss.
Mobiltelefonindustrin har utvecklats med en fruktansvärd hastighet. Från Fessendens uppfinningar på tidigt 1900-tal så kom radiotelefoni att användas mer och mer. Under Andra Världskriget användes radiosändare och mottagare flitigt och kunde vara skillnaden mellan liv och död, vinst eller förlust. På 1940-talet börjde "mobila" telefoner att smygas in på marknaden och 1947 kommercialiserade AT&T i USA sin Mobile Telephone Service (MTS) - telefonutrustningen vägde 36 kilo, och likt en radio tryckte man in en knapp för att prata och släppte den för att lyssna. 1956 lanserades den första delvis autmatiska mobiltelefonen, Mobile System A (MTA), i lilla Sverige och vägde 40 kilo!
Martin Cooper på Motorola anses vara den som "uppfann" den första riktigt praktiska mobiltelefonen som gick att hålla i handen. Hans DynaTAc fungerade som en mobiltelefon gör idag: man kunde hålla den med en hand (även om den vägde dryga 900g) och man kunde föra ett normalt samtal med vem som helst utan knapptryckningar. 1973 fanns en fungerande prototyp, men inte förens 1983 fanns den på marknaden, och då kostade den knappa 4000 dollar. Trots den saftiga prislappen och en samtalstid på 30min sålde den som smör i solsken - det fanns en enorm efterfrågan! Världens första helautomatiska telefonnätverk NTT lanserades i Japan 1979, och 1981 startades NMT-nätverket, Nordic Mobile Telephone, i Norden. NTT och NMT var de första 1G-nätverken, med högre kapacitet än de mycket simplare nätverken som numera benämns som 0G.

1991 lanserades nästa generations nätverk kalalt 2G. Radiolinja i Finland var först, och nu började alla tillhandahållare av nätverk i Europa att använda sig av den nya standarden GSM och de i USA använda CDMA och dessa olika standarderna har "delat" världen lite, eftersom en telefon som använder GSM inte kan använda CDMA och vice versa. I och med 2G introducerades också en intressant liten funktion som kallas SMS. Telefonerna började bli lättare och mer portabla tack vare innovatörer inom branschen som Nokia och Ericsson. 2001 kom 3G som gjorde surfning i mobilen en mjlighet på riktigt.
2G-nätverket satte verkligen fart på mobilitelefonindustrin, nätverken hade trångt om utrymme för den växande skaran kunder och efterfråga på tjänster som tillgång internet ökade. Industrin svarade med 3G-nätverket och med det kom kapacitet som gjorde det möjiigt att strömma musik, film och till och med TV i telefonen. Självklart följde telefontillverkarna med ny mjuk- och hårdvara som kunde dra nytta av det nya snabba nätverket. Mobilt nätverk introducerades också i mitten på 00-talet där en "dongel" kopplas in genom USB-porten i en laptop och tillåter därmed surfning på 3G-nätverket. En del tillverkare valde att implementera nätverkskort för 3G i sina laptops för att underlätta användandet för sina kunder och öka mobiliteten. Senare kom också E-readers och surfplattor med 3G. Nästa generations nätvkerk 4G utbreder sig nu i snabb takt, och lovar enorma hastighetsförbättringar över 3G vilket kan möjliggöra molntjänster med äkta strömmad musik, film och TV utan avbrott.
Utvecklingen under de senaste tjugo åren har varit enormt snabb, och idag kallas mobiltelefoner för smartphones - telefoner som har mer datorkraft än vad de bästa datorerna hade för bara 7-10 år sedan! En snabb titt på Apples version av sin desktop iMac från 2004 avslöjar en enkärning processor med klockhastighet 1.8GHz. iPhone 4S har en tvåkärning processor med klockhastighet 1GHz! Prestandamonstret HTC One X har en FYRKÄRNING processor med klockhastighet 1.5GHz! Dagens smartphones har också fantastiska, högupplösta skärmar och om man tittar tillbaka 10 år hittar man Nokia 3310, en riktig storsäljare med en upplösningar av 84x48 pixlar. En iPhone 4S har 152 GÅNGER så många pixlar, med en upplösning av 960x640!

Dock så anser jag att en stagnation i utvecklingen är oundviklig, men därmed inte sagt att mobiltelefonens bästa tid är nu; tvärtom så gör nästa generations nätverk många nya funktioner möjliga! Framtiden finns i molnet, och kanske kommer inte bara filer att finns tillgängliga för alla dina enheter utan också datorkraften (tidigare nämnda i'm circle). Och än har industrin inte funderat ut gåtor som till exempel hologram. Det skulle inte vara helt fel att Skypa med en kompis på ett hologram, eller hur?
Kommentarer
Trackback