"Alla ska ha en egen ultrabook"

Ultrabooks sprutar ut i mängder från diverse tillverkare, alla ska ha en egen ultrabook, och alla bygger på konceptet mycket prestanda i ett litet paket. Ett koncept som Apple byggt sin Macbook Air på, och det är också Airen som sätter standarden, den är maskinen att slå.

Jag skriver den här artikeln på en Macbook Air.
Tangenterna svarar precis så bra
som de kan göra på en dator som
har en tjocklek på 1,7 ner till 0,3(!) cm.
En stark Core i5(eller i7) driver denna lilla
men kraftfulla maskin som har
likvärdig prestanda med Apples Macbook Pro 13-tum.
Med blixtsnabb SSD så startar den på 15 sekunder, vaknar från viloläge direkt och att rota runt bland alla filer är inte längre mödosamt.
Apples Macbook Air var den första av sitt slag, en laptop där prestandan inte halkar så mycket efter bara för att chassit är minimalt. Från början var den för dyr för gemene man, men när Apple fick mer marginal i produktionen så kunde de sänka priset till knappa 12 000kr och
Airen blev genast en succé, med 2011 års version som topp, hittills. Jag och många med mig anser att Macbook Air är den bästa laptopen
på marknaden i dagsläget.

PC-marknaden svarade med att mynta uttrycket "ultrabook". En ultrabook definieras som en avancerad laptop med en mindre formfaktor utan att för den sakens skull dra ned på prestanda och batteritid. De använder oftast en nedklockad, lågenergiprocessor med integrerad grafik. Den kör också Windows, vilket gör att Macbook Air per definition inte är en ultrabook eftersom den kör Mac OS X, trots att det var den som definierade kategorin.

Så vad finns det för utmanare till besten Macbook Air?

Är det en till Macbook Air?
Nej, det är bara en kopia som Asus kallar Zenbook UX31.
Den har en skärm på 12.8 tum, är ett par hekto lättare än Macbook Air, och är i stort sett av samma tjocklek. Designen är frånsett locket direkt kopierad och den har likvärdig prestanda. Det som sänker den här uppstickaren är en urusel pekplatta och ett tangentbord som inte är bakgrundsbelyst - till skillnad mot Airen.
Pris 10 000kr

Samsung Series 9 var den första ordentliga ultrabooken. Årets version bär samma design men är ännu tunnare och lättare, dock är hårdvaran densamma som förra årets modell och det drar ner betygen på den här uppdateringen.
Series 9 har valt en form liknande Airens men en något annorlunda design och den har en relativt svag skärm på 13 tum, men med matt yta vilket gör att den fungerar bättre i direkt solljus. Det som fäller den här sydkoreanska utmanaren är just den relativt svaga skärmen samt dåliga högtalare och ett dåligt tangentbord. Finns för tillfället inte i Sverige, ca pris i USA 10 300kr.

XPS 13 heter Dell's mest
lyckosamma bidrag till ultrabookmarknaden.
Designen är föga ovantat väldigt lik Macbook Air's men med några andra kulörer på diverse delar. Prestandan är lägre än hos de andra ultrabooksen och med tanke på att den är en tusenlapp dyrare så är det väldigt konstigt. 13-tumsskärmen är rent utsagt dålig och batteritiden lämnar mycket övrigt att önska, och därför räcker inte Dell XPS 13 ända fram.
Pris 11 000kr.

Den dator som sticker ut från mängden är Lenovo IdeaPad U300s.
Lenovo har valt att inte kopiera Apples design, och det ska de ha rejält med cred för; den här datorn ser mycket bra ut. Den har en bra pekplatta till skillnad mot resten av utmanarna, tangentbordet är välbyggt men tyvärr inte bakgrundsbelyst och skärmens upplösning är i underkant men allt som allt är nog Lenovo IdeaPad U300s den ultrabook som kommer närmast Macbook Air när det gäller att skapa en portabel, kraftfull och välbyggd ultrabook. Lenovo verkar ha förstått att det inte räcker med att kopiera Apples design för att göra succé. Pris 10 000kr.

Källa: theverge.com


Kommentarer
Postat av: Kicki

Sjysst blogheader :-) Inlägget om Apple och marknadsföring var mycket intressant, kan "låna" en del tänk där...

2012-05-13 @ 09:12:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0