Skeppet Android

Nya mätningar visar att Android har 56.1% av smartphone-marknaden(Gartner). Men varför flockas inte utvecklarna av appliktioner runt operativsystemet? Svaret stavas fragmentering.

Antalet smartphones som kommer ut med Android-operativet är okänt - och det är inte så konstigt, för det är enorma mängder telefoner som sprutar ut på marknaden varje månad. Alla har Android gemensamt men där slutar likheterna mellan de flesta av modellerna. Olika skärmstorlek, olika upplösning, olika tekniker - alla olika konstiga och relativt normala kombinationer finns. Dessutom ska ju nästa smartphone från tillverkare X ha den BÄSTA processorn med högst hastighet och/eller flest kärnor, MEST RAM-minne och starkast grafik - eller? NEJ! För tillverkare X ska ha fyrtioelva olika modeller med små skillnader, och då måste ju tillverkar Y och tillverkare Z också ha lika många olika modeller för att konkurrera med tillverkare X, men Y och Z tänker ju självklart OCKSÅ göra små förändringar för att "sticka ut" från mängden.

 

Ovan är en graf från OpenSignalMaps som väldigt effektivt visualiserar hur många olika smartphones som kör Android. Storleken på rutorna representerar hur många personer som loggade in med just en sådan modell, och färgen representerar vilken tillverkare som gjort telefonen(även inräknat operatörer i USA, de modifierar OCKSÅ ofta telefoner de får innan de släpper dem).

 


Och den här "grafen" visar vilka olika upplösningar det finns på alla de olika modellerna, sorterade i "storleksordning"(en skärm kan vara lika stor i antal tum som en annan men kan ändå ha en helt annan upplösning).


Om man som utvecklare ska skapa en ny applikation, vad ska man satsa på?

De mest populära modellerna,

den mest populära tillverkaren, satsa på att appen

skall funkgera på de flesta(om inte alla) modeller,

eller ska man gå för den stora mängden?

Sneglar man sedan

på iOS så finns det fyra(!) olika upplösningar

att koda för, vilket självklart gör

iOS mycket mer inbjudande att utveckla för.

Det är därför Apples APP STORE har

600,000 högkvalitativa appar, varav 200,000

är speciellt utvecklade för iPad.

 

Antalet specialappar för Android-tablets är en svindlande låg siffra - ett par tusen på sin höjd om jag är optimistisk. Android-tablets har kört på samma taktik som smartphonemarknaden, kvantitét över kvalitét, vilket ju skapar om möjligt ÄNNU MER fragmentering.

 

Om Google skall lyckas med Android, och med lyckas menar jag att de lyckas bibehålla postitionen som största mobila operativ men med ett MYCKET färra antal telefonmodeller för att locka de bästa utvecklarna, så måste de SAMARBETA med operatörer och tillverkare så att alla vet vart skutan styr härnäst. Annars kommer besättningen att lämna skeppet - och en del kanske till och med bygger ett eget nytt skepp, ett skepp för framtiden.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0