Molnet - vad är det?
Molnet är framtiden säger många, men vad är det egentligen? I den här artikeln demystifierar jag uttrycket molntjänst och berättar om de största aktörerna på marknaden.
Molnet är del i en glorifierad framtid där alla dina filer, all din musik och alla dina bilder sparas på din egna server i "molnet". Vad menas med molnet? Molnet är benämning på den server som lagrar all din information och sedan distribuerar den till vilken som helst av dina enheter som har tillgång till ditt moln.

Molnet är alltså bara en metafor som blivit benämning på den här tjänsten.
Det fördelaktiga med att ha ett moln framgår snabbt: du behöver inte spara allt lokalt på varje enhet, istället har du bara det väsentliga (i vissa fall ingenting) och hämtar sedan hem det du behöver från ditt moln. Musik och video strömmas trådlöst, filer synkroniseras mellan alla dina enheter för att du skall kunna börja och sluta arbeta med de när som helst. Kontakter och kalendrar är alltid uppdaterade överallt. Tyvärr är det inte riktigt såhär det fungerar i verkligheten. Det största hindret är än så länge de för långsamma och opålitliga mobila nätverken. Med de hastigheter som 4G utlovar(men inte alltid ger) kan molntjänster blli mer avancerade än vad de är just nu, men 4G-nätverket är inte i närheten av att vara lika väl utbyggt som det 3G-nätverk vi använder mest i dagsläget. 3G-nätverket är redan under mycket hög belastning bara av att fler och fler äger en smartphone som de använder för att sepla Wordfeud, Facebooka, surfar osv - alltså är det trångt om utrymme för filer att flyga kors och tvärs.
Men det finns molntjänster redan idag, om än inte lika avancerade som de skulle kunna vara. Därmed inte sagt att de inte kan vara till stor hjälp.
Apple iCloud lanserades förra året och är en utveckling av Apples minimoln MobileMe. iCloud fungerar självklart bara mellan Apples egna enheter, så det krävs att du har en Mac/iPad/iPhone/iPod touch och dessutom Apples egna ordbehandlingsprogram för att synkronisera dokument. iCloud är annars en kompetent molntjänst som automatiskt håller alla dina enheter i synk med funktioner som Photostream(foton

som synkas över alla enheter), iWork in the Cloud(dokument), applikationer och backup i molnet med mera. Ett mycket bra alternativ som dessutom erbjuder 5GB lagring helt gratis för den som investerar i en iPryl eller Mac, och betalar du en månadskostnad får du mer utrymme. Man kan dessutom nå sina kontakter, sin kalender och använda tjänsten Hitta Min iPhone genom webbläsaren, vilket är ett plus.
Amazon Cloud Drive är ett billigt och väl fungerande alternativ. De erbjuder 5GB helt gratis, och hela 20GB gratis om man köper ett album med musik från Amazons hemsida. Tjänsten är webbläsarbaserad, dvs det är inte en applikation eller inbyggt i någon enhet.

Fördelen är att du når alla dina filer från vilken enhet som helst oberoende av tillverkare, men eftersom tjänsten inte automatiskt delar ut dina filer är det lite mer arbete för att hålla igång molnet. Ett plus är deras musiktjänst som kan användas på alla enheter och som kan strömma din musik.
Google Apps är egentligen en samling av molnbaserad appar.

Där ingår populära GMail, kalender, dokument, Sites(tillverka webbsidor) och Blogger(tillverka bloggar). Tjänsten är webbläsarbaserad. Positivt med Google Apps är mångfalden, och dessutom är de flesta av apparna gratis(till en viss datamängd). Man kan till och med skapa dokument direkt i webbläsaren. Ingenting är automatiserat, utan det är in och spara som gäller för att ha det tillgängligt.

Dropbox anses av många vara bäst i dagsläget och det med rätta. Dropbox är omåttligt populärt och fungerar smärtfritt. Du kan dela vad du vill med i stort sett vilken enhet som helst och alla filer som sparats i molnet och sedan ändras säkerhetskopieras direkt. Dropbox erbjuder 2GB gratis, men om du rektryterar dina vänner till Dropbox och de anger dig som referenspunkt får du 250MB mer, upp till 16GB extra. För en avgift kan du få 50 eller 100GB.
I en framtidsvision skulle till och med datorkraften kunna flyttas till en server och sedan distribueras till de enheter som just i det ögonblicket är i behov av till exempel processorkraft. Konceptet har redan skissats på av i'm SpA. De har skapat i'm circle; ett mycket intressant koncept som enligt deras hemsida skall vara ute sent 2012(!). Det återstår att se hur de lyckas med i'm circle, men det är verkligen en intressant idé som jag tror kommer att lägga grunden för framtiden.
Kommentarer
Trackback